BlogO BABOR-uPostanite partnerBABOR Online AcademyKONSULTACIJE
Moj nalogMoje porudžbineMoji podaci
0
Moj nalog
Moj nalogNovoLinijeČišćenjeLiceTeloŠminkanavigator.main.additionalsAktuelnosti
Koji proizvod je idealan za mene?
Trend sastojakVoćne Kiseline aha-peelingNina05. март 2020. Koliko ste samo puta čuli termin „voćne kiseline“ ili „aha“ kada se pomene nega kože? Imam utisak da danas svaka druga osoba koristi neki od proizvoda sa voćnim kiselinama ili ide na profesionalne tretmane sa ovim sastojkom. Konstantno smo bombardovani različitim proizvodima i tretmanima na bazi kiselina, pre svega voćnih, da smo primorani da se zapitamo – da li to meni uopšte treba?

Koliko ste samo puta čuli termin „voćne kiseline“ ili „aha“ kada se pomene nega kože? Imam utisak da danas svaka druga osoba koristi neki od proizvoda sa voćnim kiselinama ili ide na profesionalne tretmane sa ovim sastojkom. Konstantno smo bombardovani različitim proizvodima i tretmanima na bazi kiselina, pre svega voćnih, da smo primorani da se zapitamo – da li to meni uopšte treba?

ŠTA SU VOĆNE KISELINE?

Sve kiseline koje se kontrolisano nanose na kožu uglavnom su AHA tj. alfahidroksilne kiseline, poznatije kao voćne jer se pronalaze u različitim vrstama voća. Njihova primarna svrha jeste svojevrsno ljušćenje kože odnosno odbacivanje izumrlih ćelija sa površine. Koža ima više slojeva, pa je važno uzeti u obzir da kiseline deluju na površinski orožnali sloj u kome se nalaze izumrle ćelije i pomažu pri njihovom uklanjanju. Ovo praktično znači da su kiseline najjači piling koji možete da uradite na koži – jači od mehaničkog granulama ili enzimskog jer enzimi deluju u višim slojevima od kiselina. 

KAKO DELUJU KISELINE?

Važna stavka koja se često zanemaruje kod kiselina je pH vrednost na kojoj one deluju. Vrlo je važno da ona bude u opsegu od 3 do 4 kako bi kiseline bile efikasne. U profesionalnom tretmanu delujemo ispod 3 dok se u dermatološkim ordinacijama hemijski pilinzi rade sa pH vrednošću i do 2. Kada su procenti u pitanju ono što je opšta preporuka je da kiselina ne prelazi 10% u kućnoj upotrebi dok veće procente svakako treba ostaviti profesionalcima. Alfahidroksilne kiseline na kožu deluju tako što razlažu proteine i pomažu pri uklanjanju izumrlih ćelija u orožnalom sloju kože. 

ŠTA DOBIJAMO TRETMANOM KISELINAMA I KOME SU ONE POTREBNE?

Kratkoročni efekat upotrebe kiselina u nezi kože je svežija, glatka koža ujednačenog izgleda. Redovnom potrebom dobijamo glatku teksturu, smanjenje sitnih bora i rafinirane pore. Profesionalni piling tretmani voćnim kiselinama pomažu koži da zadrži vlagu i ubrzavaju proces obnavljanja kože.

Ova vrsta sastojka ima mnoge prednosti kod različitih tipova i stanja kože, a najbolje rezultate daje kod umornih koža, neujednačene teksture, fleka, ožiljaka i sitnih bora, u kombinaciji sa pratećom i ciljanom kućnom negom koja će ubrzati rešavanje problema.

Ono što je najvažnije kada su u pitanju kiseline je nega koju kombinujete uz njih. Neophodna kućna nega bez obzira na vrstu i procenat kiseline koju koristite, bilo kod kuće ili u tretmanu, je svakako krema sa zaštitnim faktorom. Imajte u vidu da je koža „otvorena“ tj. da je zaštitni omotač kompromitovan te je zaštita adekvatnom spf kremom neophodna. Ne postoji univerzalni faktor koji svima odgovara jer ono što vrlo često volim da kažem je da je „najbolji spf onaj koji mažete redovno!“ pa se vodite time u svom odabiru. Pored zaštite važna je i hidratacija jer na taj način pomažete efikasnijem odbacivanju odvojenih izumrlih ćelija.

Ako ste se pronašli u ovoj priči o kiselinama raspitajte se kod svog kozmetičara koje su vam opcije dostupne i koje su odgovarajuće potrebama vaše kože.

Želim vam lepu i blistavu kožu i ne zaboravite spf!

Nina i vaš BABOR tim

products.button.buyDOCTOR BABORHyaluron InfusionIntenzivna vlaga za dehidriranu kožu koja pokazuje prve znakove isušivanja. 9.400,00 din.* / 30 ml 1000ml - 313.333,34 din.
Nina
Nina Prikaži više
Slični tekstoviŠta ne treba da radimo ako želimo zdravu i lepu kožuNAJVEĆI ZLOČINI KOJE RADIMO SVOJOJ KOŽIŠta ne treba da radimo ako želimo zdravu i lepu kožu
AHA VS BHAKoji je piling najbolji za tebe?AHA VS BHA
PRUŽITE KOŽI SJAJ POSLE LETNJEG SUNCA!Enzyme peeling vs. AHA peelingPRUŽITE KOŽI SJAJ POSLE LETNJEG SUNCA!
TVOJE RUKE U DOBRIM RUKAMATrikovi profesionalaca za negovane i uredne rukeTVOJE RUKE U DOBRIM RUKAMA
Mermer kao apsolutni trendMermerMermer kao apsolutni trend