BlogO BABOR-uPostanite partnerBABOR Online AcademyKONSULTACIJE
Moj nalogMoje porudžbineMoji podaci
0
Moj nalog
Moj nalogNovoLinijeČišćenjeLiceTeloŠminkaBABORAktuelnosti
Koji proizvod je idealan za mene?
NAJVEĆI ZLOČINI KOJE RADIMO SVOJOJ KOŽIŠta ne treba da radimo ako želimo zdravu i lepu kožu negaNina31. децембар 2020.

Koža je naš najveći organ i kao takva zaslužuje pre svega naše poštovanje i pažnju. Postoji nekoliko stvari koje se prosto ne rade, posebno ukoliko želite da vam koža duže ostane lepa i zdrava. Ovo su pravila kojima se vodim kako bih svoju kožu sačuvala i bila zadovoljna njenim izgledom:

1.       Sapun je za ruke, nije za lice

Nebrojeno puta sam čula da se koža čisti čvrstim sapunom. Ovo je možda jedna od najgorih stvari koje možete da uradite svojoj koži. Vrlo je jednostavno – sapun je previše jako sredstvo za čišćenje, njegova pH vrednost je visoka i isušuje i dehidrira kožu. Takođe bitna stavka – ne postoje „prirodni sapuni“ jer proces saponifikacije može da se izvede sa bilo kojom vrstom masnoće, bilo da je u pitanju svinjska mast, najfinije maslinovo ulje ili ulje za motore. Ostavite sapun za ruke, a na licu koristite blage čistače koji su namenjeni vašem tipu i stanju kože.

 

2.       Najbolji spf je onaj koji mažeš redovno

O važnosti svakodnevne upotrebe kreme sa zaštitnim faktorom govorim već godinama. Jedini dokazani antiage proizvod je zapravo spf. UV zračenje je pored toga što je uzročnik raka kože jedan od najčešćih krivaca za fleke, bore i neujednačen, stariji izgled kože. Bez redovne upotrebe proizvoda sa zaštitnim faktorom svi retinoli, voćne kiseline, antiage tretmani, botoksi i slično padaju u vodu. Uvedite spf kao poslednji korak svoje rutine bez obzira na to da li je leto ili zima i bez obzira da li sedite kod kuće, u kancelariji ili ste napolju u šetnji.

 

3.       Šminka nije za spavanje

 

Možda jedna od najgorih stvari koje možete da uradite svojoj koži je svakako da prespavate sa šminkom. Koža se tokom noći regeneriše, ubrzavaju se ćelijske funkcije i obnavlja se sve ono što je tokom dana pretrpela.  Ako šminka nije skinuta koža se i dalje bori sa njom. Pore se pune, brže se stvaraju mitiseri i svakako se ujutru nećete probuditi lepše i svežije. Mnoštvo je proizvoda na tržištu za brzo i efikasno uklanjanje šminke kroz samo nekoliko minuta tako da sam sigurna da ne postoji izgovor za odlazak u krevet  sa šminkom na licu. Molim vas, samo neka to ne budu maramice za skidanje šminke jer sa njima apsolutno ništa nećete uraditi osim da razmažete šminku po koži. Uljani čistači i balzami su nešto što je brzo, efikasno i moja preporuka u većini slučajeva.

 

4.       Hrana se jede, ne maže se

„Uradi sam“ maske za negu kože su uz pojavu društvenih mreža doživele svoju renesansu. Ovakvih recepata se verovatno sećamo iz maminih Bazara i sličnih ženskih časopisa. Zašto ovo nije dobra ideja? Da bi to shvatili moramo da razumemo da koža ne može da izvuče iz namirnica ono što joj je potrebno kada su one u svom izvornom obliku. Uzmimo kao primer limun, koji je na žalost čest sastojak „homemade“ tonika i maski. Limun sadrži vitamin C, to je istina, ali isto tako sadrži citrusnu kiselinu i veoma nisku pH vrednost, što znači da je veća verovatnoća da kožu nanošenjem oštetite kiselinom nego što će ona iskoristiti vitamin C. U kozmetičkim proizvodima ovakvi sastojci su laboratorijski pripremljeni i prilagođeni tako da koža može da iskoristi njihov maksimum, za razliku od izvornog oblika. Znači – limun u limunadu ili džin-tonik, a ne na lice.

 

5.       Nega kože nije takmičenje!

Svake sezone pojavljuje se novi trend bilo da je u pitanju 10 koraka u nezi kože, visok procenat voćnih kiselina ili retinol kao popularan sastojak u ovom trenutku. Ovo dovodi do svojevrsne takmičarske atmosfere gde na mrežama možemo da vidimo mlade devojke koje na lice stavljaju procente kiselina koje uz pažljive procedure stavljamo u kozmetičkom salonu u svojoj dnevnoj sobi sa ozbiljnim posledicama po zaštitni omotač i integritet kože. Ne morate da probate najnoviji trendi aktivni sastojak ako to vašoj koži nije potrebno ma koliko ga puta sreli na Instagramu ili TikToku. Ne morate ni da koristite najviši mogući procenat kiseline ili retinola koji može da se pronađe na tržištu ako to jednostavno nije za vašu kožu. Nije sve što je dostupno i dobro. Zato je važno da pronađete dobrog sagovornika, bilo da je kozmetičar ukoliko vam je koža zdrava ili dermatolog ako imate ozbiljniji problem, i u dogovoru sa njim svoju svakodnevnu rutinu dovedete do toga da vam prija i da svojom kožom budete zadovoljni.

 

Molim vas ne zlostavljajte svoju kožu jer druga neće izrasti, a malo je glupo da šetamo sa kesom na glavi po gradu, zar ne? Zato vam u narednoj godini želim lepu kožu, strateški kreiranu rutinu koju volite i u kojoj uživate, puno zdravlja i lepote!

 

Ljubi vas Ninoćka

Nina
Nina Prikaži više
Slični tekstoviMermer kao apsolutni trendMermerMermer kao apsolutni trend
Dobro došli na BABOR BEAUTY BLOGWelcomeDobro došli na BABOR BEAUTY BLOG
PRUŽITE KOŽI SJAJ POSLE LETNJEG SUNCA!Enzyme peeling vs. AHA peelingPRUŽITE KOŽI SJAJ POSLE LETNJEG SUNCA!
ČIŠĆENJE JE SUPERLepa koža uz BABOR Cleansing ikone - HY-ÖL i PhytoactiveČIŠĆENJE JE SUPER
AHA VS BHAKoji je piling najbolji za tebe?AHA VS BHA